Filtrowanie pytań
SPC.02 Pytanie 1
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. W wirówce
B. W autoklawie
C. W prasie
D. W wyparce
SPC.02 Pytanie 2
Produkcja wyrobów spożywczych…
W produkcji napojów gazowanych bez alkoholu jako jednostkowe opakowania wykorzystuje się pojemniki z plastiku oznaczone symbolem
A. PP
B. PE
C. PS
D. PET
SPC.02 Pytanie 3
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest zadanie przesiewania mąki podczas produkcji pieczywa?
A. Zwiększenie poziomu wilgoci
B. Podwyższenie zawartości glutenu
C. Zmniejszenie kwasowości
D. Spulchnienie i napowietrzenie
SPC.02 Pytanie 4
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kto sprawuje nadzór nad przestrzeganiem przepisów sanitarno-higienicznych w rzeźni?
A. Inspekcja Handlowa
B. Inspekcja Weterynaryjna
C. Inspekcja Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych
D. Centralny Inspektorat Standaryzacji
SPC.02 Pytanie 5
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji margaryny kluczową operacją technologiczną stanowi
A. uwodornienie
B. ekstrakcja
C. homogenizacja
D. bielenie
SPC.02 Pytanie 6
Produkcja wyrobów spożywczych…
Optymalna temperatura, w jakiej powinny być przechowywane soki i napoje pasteryzowane, o ile instrukcje producenta nie wskazują inaczej, powinna wynosić
A. +30°C ÷ +40°C
B. - 6°C ÷ -2°C
C. -18°C ÷ -12°C
D. + 5°C ÷ +25°C
SPC.02 Pytanie 7
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kryterium oceny organoleptycznej dżemu nie stanowi ocena
A. zapachu
B. wyglądu
C. pH
D. smaku
SPC.02 Pytanie 8
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby pozbyć się skórki z pomidorów, wykorzystuje się
A. mechaniczne obieranie
B. termiczne obieranie
C. obieranie chemiczno-termiczne
D. opalenie powierzchni
SPC.02 Pytanie 9
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki
A. komorowej
B. płytowej
C. immersyjnej
D. fluidyzacyjnej
SPC.02 Pytanie 10
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji ciągłej stosuje się piec
A. obrotowy
B. wrzutowy
C. komorowy
D. tunelowy
SPC.02 Pytanie 11
Produkcja wyrobów spożywczych…
Pasteryzacja kompotu z truskawek powinna odbywać się w zakresie temperatur
A. od 80ºC do 90ºC
B. od 120ºC do 130ºC
C. od 100ºC do 110ºC
D. od 30ºC do 50ºC
SPC.02 Pytanie 12
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?
A. przenośnik rolkowy
B. podnośnik łańcuchowy
C. wózek widłowy
D. paleta drewniana
SPC.02 Pytanie 13
Produkcja wyrobów spożywczych…
W zakładzie zajmującym się przetwórstwem zbóż dopuszcza się ziarna
A. nawilżone
B. połamane
C. kiełkujące
D. zainfekowane
SPC.02 Pytanie 14
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ocena organoleptyczna powinna być stosowana do ustalenia
A. efektywności wyparki
B. przydatności technologicznej truskawek
C. składu chemicznego jogurtu owocowego
D. czystości mikrobiologicznej mleka
SPC.02 Pytanie 15
Produkcja wyrobów spożywczych…
W ocenie organoleptycznej cukru buraczanego jego wadą jest
A. smak zbyt słodki
B. charakterystyczny zapach
C. lekko brązowa barwa
D. kryształów sypkość
SPC.02 Pytanie 16
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Inspekcja Dozoru Technicznego
C. Inspekcja Transportu Drogowego
D. Państwowa Inspekcja Handlowa
SPC.02 Pytanie 17
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji białej kiełbasy surowej?
A. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
B. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
C. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka do farszu
D. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
SPC.02 Pytanie 18
Produkcja wyrobów spożywczych…
W wytwarzaniu jakiego produktu ma miejsce proces długotrwałego dojrzewania?
A. Wina wytrawnego
B. Ryb wędzonych
C. Sera twarogowego
D. Miodu sztucznego
SPC.02 Pytanie 19
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z parametrów nie opisuje działania płytowego wymiennika ciepła?
A. ciśnienie
B. temperatura
C. natężenie przepływu
D. prędkość obrotowa
SPC.02 Pytanie 20
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jak powinien smakować dobrze ukiszony ogórek?
A. mocno cierpki
B. dosyć gorzki
C. czysto kwaśny
D. lekko słodki
SPC.02 Pytanie 21
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do krojenia mięsa, tłuszczów, podrobów lub gotowych produktów stosowanych w produkcji garmażeryjnej (np. szynki w galarecie)?
A. Nadziewarkę
B. Kostkownicę
C. Masownicę
D. Nastrzykiwarkę
SPC.02 Pytanie 22
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ocena organoleptyczna surowego mleka dotyczy analizy
A. czystości mikrobiologicznej
B. procentu tłuszczu i białka
C. poziomu kwasowości i gęstości
D. odcienia i aromatu
SPC.02 Pytanie 23
Produkcja wyrobów spożywczych…
Faza przechowywania w produkcji jogurtów stanowi kluczowy punkt kontrolny, dla którego istotnym parametrem jest
A. pomiar temperatury magazynowania
B. weryfikacja masy opakowań jednostkowych jogurtu
C. sprawdzenie sposobu ustawienia towaru w magazynie
D. ocena wizualna wyrobu
SPC.02 Pytanie 24
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie zasady należy przestrzegać podczas sterylizacji konserw o masie 340 g mięsa?
A. 118-121°C przez około 55 min
B. 138-142°C przez około 2 min
C. 68-72°C przez około 280 min
D. 90-94°C przez około 120 min
SPC.02 Pytanie 25
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim urządzeniu odbywa się rozdrabnianie kuleczek tłuszczu w śmietance?
A. mateczniku
B. pasteryzatorze
C. blanszowniku
D. homogenizatorze
SPC.02 Pytanie 26
Produkcja wyrobów spożywczych…
Najczęściej w pomieszczeniach magazynowych z kontrolowaną atmosferą (CAP) przechowuje się
A. konserwy mięsne
B. wyroby cukiernicze
C. napoje alkoholowe
D. świeże owoce
SPC.02 Pytanie 27
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie czynności podejmuje się z pieczywem zaraz po jego wyjęciu z pieca?
A. pakowane.
B. chłodzone.
C. krojone.
D. zdobione.
SPC.02 Pytanie 28
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uzyskać idealnie gładką strukturę lodów, należy zastosować
A. proces homogenizacji
B. proces termizacji
C. proces pasteryzacji
D. proces dekantacji
SPC.02 Pytanie 29
Produkcja wyrobów spożywczych…
W firmie zajmującej się przetwórstwem, hydrotransport może być zastosowany do transportu wewnętrznego
A. jabłek
B. mąki
C. oleju
D. mleka
SPC.02 Pytanie 30
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim celu stosuje się homogenizację mleka podczas produkcji wyrobów mlecznych?
A. Aby dodać smaku
B. Aby zwiększyć zawartość białka
C. Aby zmniejszyć kwasowość
D. Aby zapobiec wytrącaniu się śmietany
SPC.02 Pytanie 31
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn przeznaczonych do wytwarzania suszów owocowo-warzywnych?
A. Płuczki, drylownice, sita, blanszowniki, komory sulfitacyjne, suszarnie
B. Młynki koloidalne, gniotowniki, przecieraczki, stacje wyparne, wirówki
C. Rozdrabniacze udarowe, przecieraczki, młynki tarczowe, sterylizatory płytowe
D. Ocieraczki karborundowe, kociołki do rozparzania, młynki tarczowe
SPC.02 Pytanie 32
Produkcja wyrobów spożywczych…
Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. pączków
B. naleśników
C. wafli
D. croissantów
SPC.02 Pytanie 33
Produkcja wyrobów spożywczych…
W ocenie organoleptycznej do wad chleba pszenno-żytniego zalicza się jego
A. symetryczny kształt
B. chrupiącą skórkę
C. miękisz zwarty
D. lekko słony smak
SPC.02 Pytanie 34
Produkcja wyrobów spożywczych…
Przed usunięciem piór z tuszek drobiowych, powinny one zostać poddane procesowi
A. oparzania
B. patroszenia
C. schłodzenia
D. opalania
SPC.02 Pytanie 35
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która z wymienionych witamin dodawana podczas produkcji skutkuje zapobieganiem ciemnieniu soku jabłkowego?
A. Witamina D
B. Witamina B
C. Witamina C
D. Witamina K
SPC.02 Pytanie 36
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie maszyny wykorzystuje się do produkcji mąki w piekarstwie?
A. Przesiewacze
B. Miesiarki
C. Dzielarki
D. Silosy
SPC.02 Pytanie 37
Produkcja wyrobów spożywczych…
Fermentacja kapusty powinna trwać do momentu osiągnięcia kwasowości w przedziale pH
A. od 3,5 do 4,0
B. od 5,5 do 7,5
C. od 0,5 do 1,5
D. od 7,6 do 9,0
SPC.02 Pytanie 38
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest jednostkowe opakowanie bezzwrotne przeznaczone do piwa?
A. kontener
B. beczka
C. puszka
D. butelka
SPC.02 Pytanie 39
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie należy wykorzystać do segregacji surowców o różnych kształtach i rozmiarach?
A. sortownik
B. cyklon
C. wirówka
D. wialnia
SPC.02 Pytanie 40
Produkcja wyrobów spożywczych…
Przy produkcji margaryny istotnym etapem jest uwodornienie tłuszczów, które ma na celu:
A. dodanie aromatu
B. zwiększenie zawartości tłuszczu
C. zmianę konsystencji na stałą
D. podniesienie poziomu kwasowości